5 perc mulva Világvége!

2012.01.12 09:35

 

forrás: ORIGO, HIRADO, INDEX

 

Öt perc múlva éjfélt üt a világvégét jelző óra

 

Az atomfegyverek és az éghajlatváltozás veszélyeinek kezelésére irányuló globális bizonytalanság miatt egy perccel közelebb állították éjfélhez a Végítélet óráját (Doomsday clock), amely azt mutatja, mennyire áll a világ önnön elpusztításától.

 

"Öt perc múlva éjfélt üt az óra" - mondta Allison Macfarlan, a világvége-órát kezelő tudósokat tömörítő Bulletin of Atomic Scientists (BAS) című amerikai tudományos szaklap vezetője. A szimbolikus órát 1947-ben állította fel az atomtudósokból álló testület, annak jelzéseként, hogy szerintük milyen közel áll az emberiség a végső pusztuláshoz. 

A számos Nobel-díjas tudóst is tömörítő csoport 2010-ben egy perccel visszaállította az órát, amelynek nagymutatója így hat percre állt éjféltől. Döntésüket azzal indokolták, hogy a globális nukleáris együttműködés és a Barack Obama vezette amerikai kormányzat révén pozitív változásokra számítanak a nemzetközi politikában.

A mostani döntéssel az óra ismét a 2007-es időt mutatja. Az atomkorszak kezdetén a híres óra mindössze két percre állt a világ összeomlását jelentő éjféltől.

 

"Mostanra egyértelművé vált, hogy a várt változás nem fog megtörténni. Az üzleti érdek, ahogy mindig, ezúttal is felülkerekedett a világ vezetőin - mondta Lawrence Krauss, a testület társvezetője az átállítást indokolva. 

A kutatók a növekvő nukleáris fesztültséget, a klímaváltozással szembeni összehangolt együttműködés hiányát és a világot érintő legfőbb problémákkal kapcsolatos tudományos álláspontok egyre gyakoribbá váló figyelmen kívül hagyását nevezték meg a mostani óraátállítás okaként. Érvelésük szerint a fukusimai katasztrófa is azt jelzi, hogy mennyire veszélyes olyan területen atomerőművet működtetni, ahol nagy az esélye a természeti katasztrófáknak.

Robert Socolow, a testület tudományos és biztonsági tanácsának tagja, a Princeton Egyetem professzora szerint a világ politikai vezetésének nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítania a tudománynak. A testület szerint a közel-keleti országokon végigsöpört "arab tavasz", a New York-i Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Streetet) nevű mozgalom és az oroszországi tüntetések is azt bizonyítják, hogy az emberek nagyobb beleszólást követelnek maguknak jövőjük alakításába.

 

(ORIGO-rol letörölték)

https://www.hirado.hu/Hirek/2012/01/11/20/Ot_perc_mulva_ejfelt_ut_a_vilagveget_jelzo.aspx?source=hirkereso

https://index.hu/tudomany/2012/01/11/ot_perc_mulva_itt_a_vilagvege/