"fekete hattyú"

2012.01.12 09:11

 

forrás: ORIGO

 

Katasztrófák, amelyekre nem számítunk 

- "fekete hattyú"-vészhelyzetek 2012-ben

 

Ultramélységű kőolajkitermelés Brazíliában, földrengésveszélyes gázkitermelés az USA-ban: a túlpörgetett iparágak éppolyan veszélyesek lehetnek a környezetre és egyúttal a népességre, mint a világszerte egyre szélsőségesebbé váló időjárás. Három olyan jelenségegyüttest mutatunk be, amely nem nyilvánvaló módon fenyeget környezetszennyezéssel.

 

"Fekete hattyú" jelenségnek nevezi Nassim Taleb libanoni származású amerikai közgazdász, a New York-i Egyetem (NYU) kockázatmenedzselési professzora az olyan meglepetésszerű eseményeket, amelyek bekövetkezésükre azért nem számítunk, mert a meglévő információkból nem vagyunk képesek levonni a megfelelő következtetéseket. Az európai ember egészen addig úgy hitte, hogy kizárólag fehér hattyú létezik, amíg Ausztrália fölfedezésével ki nem derült: arrafelé a vízimadár fekete változata honos - innen kapta nevét a jelenség.

Fekete hattyúnak (vagy inkább fehér hollónak) minősíthetők az olyan ipari-környezeti katasztrófákat is, amelyek bekövetkezte az adatok alapján utólag könnyen igazolható. Ilyen például az ajkai vörösiszap-áradás, ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei már a tározó épülése idején, 1990 előtt jelezték, hogy a gát megrepedhet egy agyagréteg miatt. Három olyan jelenségegyüttest mutatunk be, amely hasonló módon fenyeget környezeti katasztrófával.

Kőolajszennyezés Latin-Amerika partjai mentén...

Mesterséges földrengés Észak-Amerikában...

Áradás veszélyeztet több amerikai atomerőművet...

 

 

https://www.origo.hu/idojaras/20120110-hol-fenyeget-leginkabb-kornyezeti-katasztrofa-2012ben-fekete-hattyu-jelenseg.html