Bővebben a megoldásokról...

... ezen az oldalon találsz, mely folyamatos fejlesztés alatt van, hogy a Te igényeidnek minnél jobban megfeleljen.

A világban megjelenő legújjabb megoldások kerülnek az oldalra, hogy naprakész légy, más jellegű témakörben is, és így tegyük jobbá a Földet.

 

Tartalom:

 • I. Gumiörlemény
 • I/a. Egy magyar szabadalomnak környezetvédelmi haszna...
 • II. A látszat néha csal!
 • III. Energiatermelő rendszerekről...
 • III/a. Egy megoldás családi házakra!
 • IV. Bill Gates az energiáról: A nulla szintig újítunk!

I. Gumiörlemény

A hulladék gumiabroncsból nyert őrleményeket széles körben alkalmazzák különböző rugalmas járólapok, sportpályák, játszóterek burkolásánál és modifikáló szerként.

 

Modifikáló szerként kizárólag a legmagasabb minőségi követelményeknek eleget tevő 0,00-1,00 mm szemcsenagyságú, 99,99% tisztaságú, magas fajlagos felülettel rendelkező gumiőrlemények alkalmazhatók sikeresen. Útépítési bitumennel keverve az aszfaltban, gyakorlati tapasztalatok alapján bizonyíthatóan jobb minőségű útburkolatot kaphatunk.

 

A gumibitumen használatának környezetvédelmi előnyei:

 • az útfelületre vonatkoztatva 60%-os zajterhelés-csökkentés,
 • csökken a károsanyag (CO2, korom) kibocsátás,
 • gumifák (hevaea brasiliensis) megtartása.

600 tonna gumiőrlet újrahasznosítása = 300 hektár erdő megmentésével.

 

Tulajdonságok:

A gumianalízis eredményei alapján megállapították, hogy a gumiőrlemény bitumenbe keverve bizonyítottan a következő pozitív tulajdonságokat eredményezi:

 • hosszabb élettartam
 • kisebb repedési hajlam
 • biztonságosabb, magas komfortú utazás
 • alacsonyabb közlekedési zaj
 • alacsonyabb kivitelezési és karbantartási költség
 • kisebb deformálódás, nincs kátyu és nyomvályú képződés
 • jobb tapadás és csúszásgátlás
 • szélesebb hőmérsékleti intervallum
 • jó vízátvezető képesség
 • CO2 kibocsátás csökkentése

Kopó-, kötőrétegben a bitumen 15%-ának megfelelő mennyiségű 0,00-1,00 mm-es felületaktivált őrlemény van modifikáló szerként.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: EURONOVEX

I/a. Egy magyar szabadalomnak környezetvédelmi haszna...

...is van a hulladékfeldolgozás jóvóltából.

 

Saját szabadalom alapján, a bitumen és a használt gumiabroncsokból készült őrlemény keverésével készülő gumibitument gyártó üzem építését kezdte meg Zalaegerszegen a Mol – közölte a társaság vezetése szerdán, a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

 

Holló András, a Mol Termékfejlesztés kiemelt vezetője azt mondta: tíz éve kezdték el a gumibitumen fejlesztését, amely a hagyományoshoz képest nem nyomvályúsodik, nem repedezik és nem képződnek benne kátyúk. A Pannon Egyetemmel közösen kifejlesztett terméket Magyarországon és a környező országokban szabadalmaztatták, a kísérleti gyártáshoz Zalaegerszegen, a Mol Zalai Finomító területén alakítanak ki mintegy 300 millió forintos beruházással egy üzemet.


Az évente 5 ezer tonna kapacitású részleg megépítéséhez – ahol várhatóan nyáron indul el a termelés – 128 millió forintos állami támogatást nyert el a cég a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból. Az MTI kérdésére Holló András elmondta: az üzemben mintegy 150 ezer darab személyautó-abroncs őrleményét használják fel, vagyis jelentős környezetvédelmi haszna is van a hulladékfeldolgozás jóvoltából. A kísérleti gyártókapacitás éves mennyisége pedig hat méter szélességben nagyjából 130 kilométernyi útszakasz felső kopórétegének burkolására alkalmas. Holló András kifejtette: az Egyesült Államokban és a dél-európai államokban évtizedek óta használják a gumibitument, amelyet csak a felhasználás helyén lehetett eddig előállítani. A magyar szabadalom fontos eleme, hogy kémiailag stabilizált keverékről van szó, amelyet a hagyományos módon szállítani is lehet.

Az új útburkolatot laboratóriumi kísérletekkel, próbagyártással és városi utaknál tesztelték, egy zalaegerszegi utcában már 2004 óta, Veszprémben 2006-tól két utcában is, Gyálon pedig 2008-tól fed egy utcát a kísérleti burkolat, amelyek kiállták a próbát. A tapasztalatok szerint élettartama kétszerese a hagyományos bitumenburkolatnak, kisebb a karbantartási igénye, de kiváló a vízelvezetési képessége is, nem keletkeznek rajta tócsák.

A termékfejlesztési vezető hozzátette: az elnyert támogatás az üzemépítésen kívül a kutatás-fejlesztési feladatok és a kísérletek finanszírozására is szolgál, de együttműködést alakítottak ki olyan kisvállalkozásokkal, amelyek gumiőrleményt készítenek, illetve utakat építenek.

Eichinger Attila, a Mol Zalai Finomító vezetője közölte: a legrégebbi, 60 éve működő magyar olajfinomítóban megvan minden adottság és feltétel ahhoz, hogy ha a júniusra elkészülő kísérleti üzem termékére igény mutatkozik, bővítsék a kapacitást. A majdan induló próbagyártás termékét először Zalaegerszegen, éppen a finomító előtt haladó forgalmas útszakaszon használják majd fel. A beruházás nem jár létszámbővítéssel, az a jelenlegi munkahelyek megőrzését is szolgálja – fűzte hozzá.

 

forrás: MNO (MTI)

https://mno.hu/gazdasag/vege-a-nyomvalyuk-koranak-magyar-szabadalom-gyartasaba-kezdenek-1044389

 

 

II. A látszat néha csal!

A világ egyik legelismertebb szakmai autósmagazinja a Top Gear, tesztelést végzett, két ismert autótipuson, gazdasági, ebből következően környezetbaráti  szempontból vizsgálva.

Megdöbbentő!

Ime az eredmény:

 

Láthatjuk, hogy legfőképp nem az autó, hanem a lábunkat tanácsos másképp használni, a pénztárcánk, a környezetünk, az anyatermészet védelmében, amit utódaink fogják meghálálni!

 

 

III. Energiatermelő rendszerekről...

...itt lesz bővebben szó a későbbiekben folytatva.

 

III/a. Egy megoldás családi házakra!

Ez is az energiatermelők közé sorolható, úgy tekintve mint önfenntartó, olcsó, tehát alacsony energiabefktetéssel létrejött, családot szolgáló épület. Mivel az össz kinyerhető enrgia több, mint a befektetett!

 

Ez nem Új-Zéland, és nem a Gyűrűk ura forgatásának egykori helyszíne, hanem Wales, és egy valós lakóház.

 

Úgy néz ki, mintha a Gyűrűk ura trilógiának a forgatásán járnánk. Egy ház, ami teljesen beleépül a környezetbe, erős gallyakból, földből és szalmából készült. A tetőt fű nőtte be, az ablakok és a ház belsejéből a derékszögek teljesen eltűntek. Ami az igazán meglepő ebben, hogy a házat teljesen természetes alapanyagokból építette Simon Dale a családjának. A lak 3000 fontba (kicsit több, mint 1 millió forintba) került. Ráadásul mint kiderült, a családfő nem kézműves és nem is építész. A kényelmes vacok a tervek papírra vetése után négy hónappal már el is készült. „Mindenki megépítheti a saját házát. Nem kell más, csak önbizalom, fizikai állóképesség és néhány barát, akik segítenek” – mondta Dale.

 

Az öko-ház válasz a pazarlásra és a forráshiányra. Vizet a közeli forrásból, meleget a fakályhából, áramot pedig a napfénytetőből nyernek, a hűtő léghűtéses. Az alacsony energiafogyasztású házikó teljesen önálló, Simon és családja nem függ se áram- se gázszolgáltatótól. A lakhatás eme formája megadja a lehetőséget egy egyszerűbb, természetközelibb életre – jelentette ki a családfő. Dale háza minta lehet, ugyanis Wales egyik területén egy teljes ökofalut terveznek, ahol sok kicsi "hobbit-ház" sorakozna egymás mellett.

 

 

 

 

A tulajdonos, Simon Dale néhány tanácsa azoknak, akik hasonlóra vállalkoznak

 

„A képeken egy ház látható, amelyet a családom számára építettem. Az építésben segített az apósom, az arra járók és az áthívott barátok. Négy hónappal a kezdés után már beköltözhető és lakájos is volt. Körülbelül 1000-1500 munkaórába és 3000 fontba került a beköltözésig. Ez nem sok, ha a lakásvásárlási árakkal hasonlítjuk össze. A házat a környezetre való maximális tekintettel építettük, ezért egyfajta viszonzásként egy egyedülálló lehetőséget kaptunk, hogy a természethez közel éljünk. A saját magad építészének lenni szórakoztató, élvezhetsz és alkothatsz egy olyasvalamit, ami egyrészt a saját egyéniséged, másrészt pedig a föld része...

 

Kellett egy családi ház, de nem tudtuk volna a jelzáloghitelt fizetni

 

Ez az épület egy része a kis behatású, más néven permakultúrális életvitelnek. Ez a fajta élet arról szól, hogy harmóniában éljünk a természettel és önmagunkkal, valamint mindent egyszerűen és csak a szükséges technológiát használva oldjunk meg. "Ezen típusú alacsony költségű, természetes épületeknek van létjogosultságuk, nem csak a fenntarthatóságuk miatt, hanem a bennük rejlő lehetőség miatt is, amitől a házak megfizethetőbbek lehetnek, és az emberek közelebb kerülhetnek a természethez, így egyszerűbb, fenntarthatóbb életet élhetnek. Például ez a ház azért készült, mert szükségünk volt egy családi házra, de nem tudtunk volna lakbért, vagy jelzálogot fizetni." - meséli Simon Dale.
 
Simon Dale mondatai pontosan rávilágítanak arra a kiszolgáltatott függésre, amiben manapság kénytelenek vagyunk élni, ebbe beletartozik az áram-, gáz-, vízszolgáltatástól a lakáshitelig minden. A Dale család jó példa arra, hogy kreativitással, elhatározással és kitartással bármi megvalósítható! Ha további információra vagy kiváncsi az építkezéssel kapcsolatban, vagy akár kapcsolatba lépnél a walesi családapával látogass el a tulajdonos weboldalára, hidd el megéri!
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

IV. Bill Gates az energiáról: A nulla szintig újítunk!

 

https://videouzenet.ush.eu/bill-gates-az-energiarol-a-nulla-szintig-ujitunk

Az indító gomb mellet van a "languages", arra klikkelve beállíthatod a kívánt felirat nyelvét.

 

 

 

 

folyt.köv.:

 • Végeredményben mi is van itt...

>> ...összefoglalva?

 • Ok-ok, de ahhoz amivel foglalkozunk térjünk vissza...

>> ...mi is van itt végül.

 • ​Vagy nézzük meg miért...

>> ...biztonságos ez!

 

 

  120 napig DÍJMENTES tagság      vagy      TOVÁBB >>